Release won in 2015 de GroeneVent Award! Deze prijs wordt uitgereikt aan evenementen die bewijzen dat ze duurzaam te werk gaan.

Release, dat is ook respect voor de omgeving. Sinds enkele jaren vindt ons festival plaats te midden van een prachtige kersenwei van de monumentale Manshoven winning. Al dat natuurschoon staat garant voor een unieke beleving waarin de omringende natuur een hoofdrol speelt. Een festival kan echter belastend zijn voor de omgeving zolang we niet zorgvuldig onze impact evalueren en proberen te verminderen. Onze jonge organisatie springt met veel creativiteit en nieuwsgierigheid om met deze uitdagingen en ziet haar taak ook maatschappelijk: we hopen het idee uit te stralen dat groen denken geen last is, maar een spannend engagement.

Wat maakt Release een Groen festival?
  • We belonen fietsers en carpoolers elk met twee drankbonnen. Hierdoor verminderen we de CO2-uitstoot op de heen- en terugreis van ons festival. Zeg nu zelf, wie zou dit nu niet doen voor een fris pintje?
  • We communiceren meer en meer online, dat is minder drukwerk en dus beter voor het milieu. Want herinneren de bomen op onze Release wei ons er niet allemaal aan dat we op een zomerse festivaldag allemaal graag genieten van de schaduw van haar kruin?
  • We sporen onze bezoekers aan mee te denken en mee te doen door geen afval op de grond te gooien, niet wild te plassen, de buren niet lastig te vallen, en geen vuur te stoken. We geven onze leveranciers tips om hun impact te verlagen door bijvoorbeeld ook seizoensgebonden en lokale etenswaren aan te bieden.
  • We plaatsen onszelf voor de uitdaging om bij de inkleding van ons festival zoveel mogelijk gebruik te maken van gerecycleerde en herbruikbare materialen. Zo trachten we zoveel mogelijk materialen te lenen van plaatselijke partners. Bovendien geven we de natuur een centrale plaats in onze inrichting door het uitzicht te benadrukken.
  • Op het festival zelf proberen zo bewust mogelijk om te gaan met water, energie en afval. We sorteren en recycleren.
  • We kunnen dit echter niet alleen en hopen daarom op de medewerking van onze bezoekers. Release-gangers zijn wereldse, bewuste mensen met een groot hart voor de omgeving, en we hebben er het volste vertrouwen in op jullie te kunnen rekenen. Groen Release is een leerproces, wie tips en tricks heeft, aarzelt best niet om ons te contacteren.