Release is een tweedaags muziekfestival dat elk jaar plaatsvindt tussen de idyllische kersenweides van Manshoven, Borgloon. Dankzij de nauwe samenwerking tussen jeugdhuis ’t Biejke en vzw Jeugdinfrastructuur heeft het festival na 17 edities een ijzersterke reputatie opgebouwd in Borgloon en omstreken. Vanuit de liefde voor muziek én voor Haspengouw wordt het festival georganiseerd voor een zo breed mogelijk publiek. Door een consistente handhaving van onze waarden won Release in 2015 de felbegeerde Groen-Event Award, een award voor het meest ecologische festival.
Ecologie
Ecologie is een van de belangrijkste pijlers binnen de organisatie. Elke werkgroep neemt dit mee in hun interne werking. Zo besloot werkgroep communicatie om enkelen alleen T-shirts te verkopen die gemaakt zijn met het ‘Natural’ certificaat. Verder zorgt het inkledingsteam ook al jaren voor een gezellige weide door gebruik te maken van bijna uitsluitend gerecycleerd materiaal. Iedere werkgroep draagt zijn steentje bij, en zo gaan we ieder jaar voor een ecologisch festival.
Muziek & Beleving
Op vrijdag mixen DJ’s de platen moeiteloos aan elkaar op twee podia. DJ’s als Dr. Lektroluv, Ed & Kim, Michael Midnight, Sanseveria Soundsystem en Buscemi passeerden al de revue. Zaterdagnamiddag kuier je over de gezellige festivalmarkt en geniet je van talloze randanimatie. Met de keuze tussen verschillende eetkraampjes is het dan ook een culinair feest op Release. Op zaterdag wordt je muzikaal verwend met live optredens op twee podia. Op het hoofdpodium treden bands (zoals Freaky Age, STIJN, The Van Jets, Mauro Pawlowski) op tot 00u00 waarna datzelfde podium de setting wordt voor de knallende afterparty. Kortom, op Release worden alle zintuigen aangesproken en dat zorgt voor een totaalbeleving.